Konyalılar pek çok yer tarifinde ve adres içerisinde sıkça "Araboğlu makası"nı kullanır. Eskilerin iyi bildiği bu yeri yeni nesil çok da bilmemektedir. Özet geçecek olursak; Araboğlu makası, dershaneler sokağı olarak bilinen Mimar Muzaffer Caddesi'ni tarif etmek için kullanılır.
Bölge ismini cadde üzerinde, Kurucu Kazım'ın yan tarafında bulunan Müslim Arap oğlunun evinden almıştır. Tam konağın olduğu yerde eskiden bulunan atlı tramvayın ray makası bulunuyordu. O yüzden buraya Araboğlu makası denmiştir.
Araboğlu Makası'nın (Mimar Muzaffer Caddesi) hikayesi
Konya atlı tramvayı meşrutiyetten sonra, merhum Muhlis Korner'in ilk belediye başkanlığı zamanında, 1917 yılında Selanik'ten sökülerek Konya'ya getirilmiş ve kurulmuştur. Atlı tramvayın güzergahı şöyledir;Atatürk Anıtından sonra şehir içine iki kol halinde ile uzanmaktadır. Anıtta çift makasla başlayan kolun biri bugünkü duruma göre Konya Gazi Lisesi'nin önünden geçer, daha sonra Atatürk Müzesi'ni takiben idman yurdu lokali arkasından eski Park Sineması önüne gelirdi. Park Sineması ile eski ordu karargahı binası arasındaki bu yerde ikinci bir makas vardı. Ayrıca bu civarda zamanın buğday tüccarların gayri Müslim Arap oğlunun evi bulunduğundan buraya makasa "Arap oğlu Makası" denmiştir.
M.Sabri Doğan
Kaynak: twitter/konyatarihi
Müslim Arap oğlunun evi |
0 yorum :