Yakın bir zamana kadar pek çok ailenin ikinci bir ailesi kadar vaktinin geçtiği, pek çok sırrını ve anılarını barındıran sokaklar bir bir yok oluyor...
Mahallenin kalbi olan sokaklar, adeta bir evin mabeyni gibiydi. Bir Osmanlı geleneği olarak genellikle çıkmaz olarak oluşan sokaklar mahalle içinde emin bir yerdi. Dışarıdan yabancı biri geldiği zaman mahalleli haberdar olur ve kötü niyetin bulunmadığından emin olurlardı. Eski müdavimleri tarafından özlemle anılan ve genellikle terkedilen bu sokaklar, 'kentsel dönüşüme' yavaş yavaş kurban oluyor.
Bey sokağı, Sütçü Sokağı, Sığır sokağı, Dolapmektep, Dolap Battal, Dolap Halil, Dolap Mahmut, Dolap Pare gibi pek çok sokak kentsel dönüşümle kayboldu veya kaybolmaya yüz tuttu. Sedirler bölgesi, Hocacihan Mahallesi'nde ve kentsel dönüşümün uğradığı pek çok yerde anılar yerini apartmanlara bırakıyor. Mahallelilerin pek çoğuna eski anılar tatlı gelse de yüksek kat dikilen arsalarından aldıkları 1-2 daire bu anıların silinmesine bir engel teşkil etmiyor. Eski mahalleliler şimdi bulamadıkları tatları hasretle anıyor.
BİZDEN ÇOK ŞEY GÖTÜRÜYOR
Sedirler, Keçeciler, Ahmet Dede Yediler ile Araplar'ı birbirine bağlayan Konya'nın en eski mahallelerinden birisinde bulunan bir sokak Sütçü Sokağı... Çocukluğu ve gençliği Sütçü Sokağı'nda geçen TSYD Konya Şube Başkanı Recep Çınar eski sokakların kaybolmasının kendisini son derece üzdüğünü belirterek, "Bu sokakların kaybolması ile tarih ve anılar yok oluyor. Eğer yeni yapılaşma 1 getiriyorsa 10 şeyi götürüyor, ortadan kaldırıyor" dedi.
Recep Çınar |
DOLAV TARİH OLDU
Mevlana Türbesi Gülbahçe'den başlayıp Kışla Caddesi Boyunca Dolap... şeklinde olan sokaklar şimdi tarih oldu. Kentsel dönüşüm için yıkılan evler şu an yerlerini boş bir araziye bıraktı. Bu tarihi sokakların yerini yüksek katlı konutlara bırakacağı tahmin ediliyor.
Dolap Battal, Dolap Halil, Dolap Mahmut gibi sokaklardaki evler şimdi yüksek katlı konutlar yapılmak için yıkıldı.
Ali Recai Büyükserin |
ÇEKİLEN SIKINTILARA RAĞMEN ARANIYOR
Doğumundan 35 yaşına kadar 'Sığır sokağı'nda ikamet eden ve şu an bir apartmanda oturan Abdurrahman Küçükince isimli vatandaş şu an çok iyi şartlarda yaşadıklarını fakat eski mahallelerini, damı akan evlerini ve komşuluk ilişkilerini özlediklerini belirtti.
Abdurrahman Küçükince |
Sokakta aileleri birbiri ile dayanışma içerisinde olduğunu ifade eden Küçükince, şöyle konuştu: “Gençler evlerde toplanır, oyunlar oynardı. Gelinlik çağa gelmiş kızlar yine bir odada toplanır, odanın ortasına konulmuş bir gaz lambasının etrafında toplanır, oya yaparlardı. Herkesin bahçesinde bir tandır bulunurdu. Tandırın dumanı tüttüğü zaman herkes nasiplenirdi. Pekmez kaynatıldığı zaman köpüğünü tüm komşular tadardı. Yollarımız çamurdu, bir at arabası girdimi çamura saplanırdı fakat Şimdi o tatları bulamıyoruz.”
Sütçü Sokağı'nın eski sakinlerinden sadece 3-5 aile kalsa da buranın kaderinde de 'Kentsel dönüşüm' var.
**Bu dosya Merhaba Şehir Dergisi'nde yayınlanmıştır.
0 yorum :